levend-lexicon

Symposium: theorie en praktijk van de Sociale Basis

Op 28 mei a.s. organiseren de opleiding Social Work en het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk van de Hogeschool van Amsterdam traditiegetrouw een symposium voor toekomstige en huidige sociaal werkers. Dit jaar staat het event in het teken van het thema Theorie en Praktijk van de Sociale Basis. Lees hieronder meer en meld je aan.

Sociaal werkers worden gevraagd steeds laagdrempeliger en collectiever te werken in de wijk. Alle ballen op de sociale basis lijkt soms het parool. Maar wat is de sociale basis precies? Gaat het alleen over bewoners, of ook over (bepaalde) sociaal werkers? Gaat het over mensen of ook over voorzieningen en gebouwen? Gaat het ook over de bibliotheek en het buurtcafé of alleen over welzijn? En wat is eigenlijk de staat of de cultuur van de sociale basis? Is er reden voor optimisme of juist niet? Hoe versterk je de sociale basis?

Om antwoord te krijgen op die vragen hebben we Movisie uitgenodigd voor ons symposium. Eerder schreven we samen met hen het Lexicon Nabijheid en Sociaal Werk. In 2023 werden er al twee symposia georganiseerd onder de noemer Levend Lexicon en tijdens het aankomende event geven we hier een vervolg aan.

Programma

  • 12:30 – 13:00 Inloop
  • 13:00 – 14:30 Gezamenlijke aftrap: De theorie van de sociale basis
    • Welkomstwoord, Lector Lex Veldboer / Docent Joep Holten
    • Mini-college Radboud Engbersen over theorie en praktijk van de sociale basis
    • Prijsuitreiking beste onderzoek 2e jaar deeltijd Social Work
  • 14:45 – 16:15 Workshops Praktijken in de Sociale Basis
  • 16:15 - 17:15 Afsluitende informele borrel

Levend lexicon

Op 28 mei a.s. duiken we in het begrip sociale basis aan de hand van het Lexicon Nabijheid en sociaal werk. Radboud Engbersen, programmaleider Sociale Basis bij Movisie, gaat in een mini-college dieper in op de theorie van de sociale basis. In de bijeenkomst gaan we vervolgens met de zaal en in workshops de theorie koppelen aan praktijkervaringen zodat we dus gezamenlijk vormgeven aan de sociale basis in een ‘levend lexicon’.